Adakah Pemasaran Online di Malaysia Mati Sebelum Ia Bermula?

Saya: ‘Hai, bagaimana boleh saya membantu anda mempromosikan jenama anda dalam talian?’

Pelanggan # 1: ‘Saya tidak fikir pasaran Malaysia bersedia untuk pemasaran dalam talian.’

Saya: ‘Bagaimana begitu? Terdapat pergeseran paradigma dalam pola penggunaan media hari ini, dengan sejumlah besar bola mata yang berpindah dari media tradisional ke media dalam talian melalui peranti dengan keupayaan Internet. ‘

Pelanggan # 2:’Saya masih tidak merasakan pasaran Malaysia cukup matang untuk pengiklanan dan pembelian dalam talian …’

Setelah memulakan operasi di Malaysia untuk sementara waktu, kami mendapati syarikat-syarikat di Malaysia masih tidak menerima pemasaran dalam talian, yang mengejutkan. Media digital di Malaysia bersedia untuk pertumbuhan yang meletup dan telah mula menjadi terkenal sebagai hab media digital di Asia. Pemasaran dalam talian mewakili perbatasan seterusnya dan syarikat yang mengabaikan risiko ditinggalkan.

Bagi mereka yang secara aktif memanfaatkan kuasa pemasaran dalam talian, mereka telah meraih ganjaran, dari segi peningkatan jualan, ROI, dan kesedaran jenama . Kes keutamaan: AirAsia (akan meneroka lebih mendalam pada akhir).

Mari kita lihat beberapa tokoh pasaran Malaysia untuk menetapkan konteks artikel ini.

Beberapa tokoh pasaran Malaysia

Statistik lain:

12,13 juta pengguna Facebook , yang mewakili 46.37% penduduk, menjadikannya 17 terbesar di dunia (2011)
1.13 juta pengguna Twitter , yang mewakili 4.32% daripada penduduk (2010)
1. Analisis Industri – Trend

1.1 Peningkatan Pengguna Internet sebagai Peratus Penduduk

 

Peningkatan pengguna Internet sebagai peratusan penduduk Malaysia boleh dikaitkan dengan peningkatan akses kepada rangkaian jalur lebar, percambahan tapak WIFI, dan pemilikan isi rumah tangga yang berkembang dengan peranti mudah alih dengan keupayaan Internet, seperti yang dapat dilihat dari imej di bawah.

 

Berdasarkan Laporan Pengguna Digital Asia Tenggara Nielsen 2011 .

Ini telah membangkitkan semula landskap media dengan peningkatan penggunaan media digital, yang kini melampaui media tradisional seperti TV, radio dan cetak.

1.2 Penggunaan Media Digital

Pengguna menggunakan media digital untuk pelbagai sebab, dan satu trend utama yang kami pilih ialah pengaruh pengiklanan web pada pengguna.

 

Menurut Nielsen, pengguna Asia Tenggara (SEA) sangat dipengaruhi oleh pengiklanan dalam talian .

73% pengguna SEA berkata mereka “sangat” atau “agak” dipengaruhi oleh iklan laman web di media sosial
Jumlah itu meningkat hingga 80% ketika iklan memiliki konteks sosial, seperti menunjukkan mana teman pengguna suka atau mengikuti merek yang diiklankan
74% berkata mereka mendapati iklan berdasarkan pembelian terdahulu atau laman web lain yang dilawati “menjadikan kehidupan mereka lebih mudah”,
69% pengguna SEA telah “suka” atau mengikuti jenama atau syarikat di media sosial
Berdasarkan statistik ini sahaja, mungkin pengiklanan dalam talian di Malaysia tidak berkesan, kerana 36% pengguna Malaysia “tidak dipengaruhi oleh” pengiklanan web, kedua tertinggi di rantau ini, di belakang Singapura.

Walau bagaimanapun, melampaui permukaan, kita dapat menyimpulkan bahawa kematangan digital di Malaysia sedang mengejar Singapura , negara yang paling berwayar di rantau ini.

Ini kerana kerana pengguna menggunakan web lebih banyak, mereka terdedah kepada iklan dalam talian yang lebih banyak dan oleh itu, menjadi terdesensitisasi kepada mereka lebih masa. Ini membayangkan bahawa lebih banyak rakyat Malaysia sedang dalam talian dan menggunakan lebih banyak ruang digital .

2. Situasi Semasa

Walau bagaimanapun, banyak syarikat Malaysia hari ini menghairankan tidak menunggang gelombang penggunaan media digital.

Menurut McKinsey & Co, perniagaan di Malaysia memperuntukkan hanya 1% daripada bajet pengiklanan mereka untuk media digital. “Terdapat bahagian yang tidak seimbang antara bajet pengiklanan perniagaan di media tertentu dan masa yang dibelanjakan pengguna pada media tertentu,” seperti kepala negara Google Google, Sajith Sivanandan menyimpulkan keadaan buruk ini.

 

Juxtaposed terhadap pasaran UK, kami menyaksikan perbezaan yang luar biasa kerana perniagaan di sana membelanjakan kira – kira 25-30% daripada belanjawan pengiklanan mereka pada media digital.

Menyedari bahawa putus hubungan yang besar itu dapat menelan belanja besar, kerajaan Malaysia telah memperkenalkan inisiatif seperti program ” Get Malaysian Business Online ” oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan Google Malaysia untuk meningkatkan pembangunan ekosistem dalam talian.

 

3. Mengapa?

Jadi mengapa syarikat Malaysia tidak menerima pemasaran dalam talian? Berikut ialah senarai sebab yang munasabah yang kami kenal pasti dari perbincangan dengan pelanggan.

3.1 Pelanggan Percaya Bahawa Pasaran Malaysia Tidak Cukup Matang untuk Pemasaran Dalam Talian

Ini adalah pengekalan yang biasa, yang masih mengekalkan pengguna ingin “menyentuh dan merasa” produk sebelum mereka membeli, dan tidak merasa selamat memasuki butiran kad kredit secara dalam talian.

Kenyataan ini tidak betul-betul tanpa kredit; Walau bagaimanapun, trend yang disebutkan dengan jelas menggambarkan pengaruh media digital yang semakin meningkat pada keputusan pembelian, dengan keperluan “sentuhan dan rasa” beralih ke arah pengalaman membeli-belah “kerumitan percuma” dalam talian.

Menurut “Insight Shopping Online dan Mobile” Paypal , terdapat 1.1 juta rakyat Malaysia membeli-belah dalam talian, membelanjakan RM1.8 bilion pada 2010 dan dijangka mencecah RM5 bilion pada tahun 2014. Walaupun kajian itu menyimpulkan bahawa E-dagang di Malaysia pada awalnya Peringkat, ia mempunyai potensi pertumbuhan yang kuat . (Untuk tingkah laku beli dalam talian Malaysia yang lebih terperinci, rujuk artikel ini. )

 

Ini adalah tepat masa terbaik bagi syarikat untuk terjebak dan mewujudkan kehadiran dalam talian lebih awal, yang boleh menjadi kelebihan daya saing utama berbanding pesaing yang tidak menyelidiki ruang dalam talian.

Majoriti pengguna dari Malaysia ( laporan dari Nielsen ) juga menunjukkan bahawa mereka membaca ulasan produk dalam talian, dan mereka mengambil bahagian dalam perbincangan aktif mengenai jenama dan produk di kedua-dua media sosial dan forum, mencerminkan pengaruh media digital mengenai keputusan pembelian.

3.2 Perniagaan Kerjaya Tanggungjawab Pemasaran mereka

Melalui perbincangan kami dengan pelanggan, adalah jelas bahawa perniagaan memilih untuk memberi tumpuan kepada operasi mereka, dan meninggalkan strategi pemasaran dan pelaksanaan sepenuhnya kepada agensi media tradisional yang telah mereka bekerjasama untuk kemudahan. Ini membawa kepada masalah seterusnya.

3.3. Agensi Media Tradisional Tidak Mahir dalam Pemasaran Dalam Talian

Memandangkan perniagaan meneruskan tanggungjawab pemasaran kepada agensi-agensi media tradisional, tidak hairanlah mengapa agensi-agensi ini lebih suka melekat pada iklan dalam media tradisional.

 

Selain itu, ia mengambil masa untuk menjadi mahir dalam pemasaran dalam talian – anggaran kasar 2-3 tahun belajar dan mengukuhkan pengetahuan pemasaran dalam talian yang luas, dan lain-lain 2-3 tahun menjalankan kempen pemasaran dalam talian yang aktif.

Oleh itu, bagi agensi media tradisional yang mengumumkan untuk terlibat dalam pemasaran dalam talian, kekurangan pengetahuan dan pengalaman mereka mungkin menjadi penghalang utama untuk melaksanakan kempen pemasaran dalam talian yang berjaya.

4. Implikasi pada Perniagaan

Setelah membincangkan panjang bagaimana pengguna semakin terlibat dengan media digital, syarikat-syarikat yang tidak terlibat dalam pemasaran online kalah dalam promosi jenama dan peluang untuk membina hubungan pelanggan yang lebih baik, kerana pemasaran dalam talian menawarkan dua cara komunikasi dan kebanyakan ciri-ciri lain.

 

Satu lagi implikasi utama adalah bahawa perniagaan terlepas keupayaan untuk mengesan dan mengukur prestasi iklan mereka. Dengan pengiklanan dalam talian, semuanya boleh dikesan, seperti kadar klik melalui (berapa banyak pelawat yang diklik pada iklan anda) iklan anda.

 

Lebih penting lagi, apabila hasilnya boleh diukur, penambahbaikan boleh dibuat dengan serta-merta . Ini dilakukan oleh ujian pecahan iklan (berputar iklan), dan memilih iklan dengan kadar klik tertinggi melalui iklan yang tidak efektif secepat mungkin.

Perniagaan akan dapat menikmati jualan yang lebih tinggi, dan secara progresif meningkatkan nilai setiap dolar pengiklanan . Belum lagi, belanja pengiklanan dalam talian sudah jauh lebih rendah daripada belanjawan pengiklanan tradisional.

5. Kajian Kes – AirAsia

Jadi, bagaimanakah pengasas AirAsia, Tony Fernandes, menghidupkan AirAsia daripada 2 pesawat pada tahun 2002 kepada armada 86 pesawat terbang 30 juta orang hari ini?

 

Menurut Tony ,

“Media baru dan rangkaian sosial menjadi bahagian penting dalam pertumbuhan AirAsia. Mereka membantu dalam inisiatif kami untuk bersosial dengan pihak berkepentingan utama dan bersesuaian dengan mereka dalam masa nyata. Ini adalah bidang-bidang yang kita akan menjadi lebih agresif. Kita sedar akan pengaruh besar rangkaian sosial yang digunakan pada pengguna hari ini, yang menggunakan internet untuk mengumpulkan maklumat, transaksi dan interaksi, ”

Pemasaran dalam talian telah membolehkan AirAsia mengatasi batasan konvensional pemasaran langsung untuk tujuan penjenamaan, pemasaran dan komunikasi dan menjadi pemimpin de facto dalam industri penerbangan bajet.

5.1 Kehadiran dalam talian yang kuat di AirAsia

 

Airasia.com menarik 20 juta pelawat unik setiap bulan
Blog.airasia.com disenaraikan sebagai laman blog kedua yang paling popular di dunia oleh syarikat penerbangan
Tonyfernandesblog.com adalah blog paling popular di Malaysia oleh pemimpin korporat
1.4 juta peminat di Facebook , dengan versi setempat untuk setiap negara
376,000 pengikut di Twitter dengan versi setempat untuk setiap negara
AirAsia juga mengekalkan kehadiran di laman web lain seperti YouTube, Sina, Renren, dll. Untuk senarai penuh, klik di sini .

 

5.2 Bagaimana AirAsia Menggunakan Pemasaran Dalam Talian

Pertama, AirAsia menggunakan ruang dalam talian sebagai alat komunikasi dua hala untuk mendapatkan maklum balas, menghadiri pertanyaan dan mengakui aduan. Ini membolehkan AirAsia menjalankan penyelidikan pasaran dengan mudah, membuat penambahbaikan yang berterusan dan kekal relevan kepada pelanggan, dengan itu mengukuhkan kedudukan mereka sebagai peneraju pasaran.

Alat komunikasi seperti itu juga boleh digunakan untuk PR atau sebagai dasar tindak balas kecemasan, ketika AirAsia mengambil Twitter ketika berurusan dengan berita mengenai pelanggaran landasannya pada tahun 2011 .

 

Seterusnya, AirAsia menggunakan alat pemasaran dalam talian dengan mahir untuk melaksanakan kempen pemasaran viral .

Sebagai contoh, kempen ” satu juta tempat duduk bebas ” menetapkan rekod jualan antarabangsa dengan hampir 900,000 tempat duduk ditempah 48 jam selepas pelancaran. Satu lagi kempen menarik adalah kempen ” So You Wanna be a Pilot “, yang berlangsung dari Mac hingga pertengahan April 2009 dan menyeru mereka yang berminat menjadi pelatih juruterbang untuk memposting aplikasi mereka dengan blog di laman blog AirAsia.

 

Anda boleh mencapai hasil yang sangat kuat dalam talian, dengan kreativiti anda faktor pembatas sahaja.

Ringkasnya, AirAsia menjemput penyertaan daripada orang ramai dan melibatkan mereka melalui alat dalam talian, dan ini mewujudkan lanjutan untuk mereka bersemangat dan bersambung dengan jenama AirAsia .

6. Kesimpulan

Impak pemasaran dalam talian boleh dirasakan dalam mana-mana industri dan digunakan oleh sesiapa hari ini, dari kempen politik Obama hingga ke pemberontakan walaupun di tempat-tempat yang jauh seperti Mesir . Kita tidak boleh lagi mengabaikan pengaruh ruang dalam talian.

Mesej yang saya ingin sampaikan adalah bahawa media digital mewakili sempadan komunikasi manusia yang seterusnya . Walau bagaimanapun, saya tidak menyokong bahawa setiap syarikat mesti terlibat dalam pemasaran dalam talian. Apa yang lebih penting ialah mengenali bagaimana trend akan mempengaruhi industri dan pasaran masing-masing dan pada masa akan datang. Bagaimana anda bertindak hari ini akan menentukan kedudukan syarikat anda pada masa akan datang.

Sumber – CLICKTRUE’s post

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *