Bagaimana FB Pixel bantu Marketing?

Hi! Okay, harini saya nak kongsikan satu perkara yang sangat penting untuk bisnes anda.

Awak pernah dengar tak pasal Facebook Pixel? Tahu bagaimana pixel ni berfungsi?

Ok pinjamkan saya 5 minit saja dari masa awak untuk saya terangkan secara ringkasnya bagaimana pixel berfungsi dan kelebihannya.

Facebook Pixel secara ringkasnya adalah sebuah rangkap code (javascript) yang diletakkan pada sebuah laman website atau blog dengan fungsi untuk merakam data pengunjung yang datang.
FB Pixel memiliki cara kerja yang sama seperti code website stats dan tracker online yang lain, seperti Google Analytics. Bezanya, FB Pixel digunakan tak hanya untuk mencatat data kunjungan semata, melainkan juga sebagai “bahan penting” dalam membuat website custom audience, salah satu jenis audience yang paling powerful di Facebook.

Konsep FB Pixel
Dengan meletakkan FB Pixel pada sebuah laman website atau blog, maka anda tidak sia-sia kan setiap visitor yang berkunjung di website/blog anda. Setiap visitor yang masuk ke website, baik melalui cara organic ataupun paid ads (termasuk FB ads) akan direcord dan dikumpulkan menjadi audience khusus.

Audience tersebut disebut ‘khusus’ kerana mereka pernah mengunjungi laman website/landingpage/blog yang anda miliki. Maksudnya, orang-orang tersebut sekurang-kurangnya memiliki minat dan tertarik dengan product atau content yang anda miliki, dibandingkan jenis audience lainnya yang dipilih secara rawak.

Selain itu, mereka juga telah mengenal kita, ibarat seseorang yang berkunjung ke rumah anda dan sempat melihat-lihat isinya, at least mereka berkenan dengan product anda. Dan mereka yang kenal, sudah tahu, apalagi sudah percaya, orang-orang sebeginilah yang paling besar potensinya untuk memberikan sales kepada bisnes anda.

So, membuat sebuah laman web/landingpage/blog tanpa meletakkan FB pixel di dalamnya, itu sama seperti membuang-buang harta karun yang seharusnya anda simpan menjadi peluang rezeki/sales.

Oh ya, tentu saja, tak ada tiada pilihan lain jika ingin menggunakan FB pixel selain anda memiliki website sendiri ataupun setidak2 nya blog tentang bisnes anda sendiri. Serius dalam bisnes online? Wajib hukumnya memiliki website sendiri, jika belum ada website cepat2 adakan website atau cipta blog anda sendiri. Buat blog free saja tanpa sebarang kos pun. Tulislah apa-apa saja pasal bisnes anda di blog tu.

Btw, jika anda perlukan website boleh saja HUBUNGI KAMI dan kami akan bantu anda 🙂

Ok cukup setakat ni dulu ya awak, tunggu next post dari saya nanti okay. Next post adalah post yang sangat penting, sebab saya akan bagi tutorial kepada anda bagaimana nak dapatkan Facebook Pixel dan bagaimana cara untuk INSTALL nya.

Jumpa nanti ya. Salam Mesra 🙂

SUBSCRIBE TIPS DAN TUTORIAL DISINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *