Kosmo 29 Disember 2017

KUALA LUMPUR – Penggunaan laman web yang dilengkapi ciri-ciri pembayaran online mampu mengurangkan kos perniagaan sehingga 20 peratus dan dalam masa yang sama meningkatkan perolehan perniagaan sehingga 80 peratus melalui pengurangan kos operasi. Pengarah Urusan syarikat perunding Teknologi Maklumat (IT), (Anggur Solutions) Muhamad Ifwat Ibrahim berkata, laman web sepatutnya digunakan dalam kalangan perniaga online kini berbanding penggunaan aplikasi whatsapp. “Penggunaan whatsapp dalam skala kecil memang membantu jualan bagaimanapun untuk mencapai satu tahap optimum, penggunaan laman web adalah lebih praktikal dan efisien. Melalui laman web pengguna akan mengisi maklumat sendiri termasuk pembayaran dan alamat penghantaran.” katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini. Beliau yang berpengalaman lebih lima tahun dalam perunding web berkata,… Read More

Continue Reading

Bagaimana hendak “Automate” kan bisnes anda?

Salam satu nubis! Haritu sy ade buat live sebab nak tiru abam Khairi Ariff macam mana nk transfer kepakaran u dekat team supaya bisnes u boleh jadi autopilot mcm Empayar Kerabat skarang.. Tapi video tuu telah di delete ketika minda separa sedar.. Kali ni sy buat secara penulisan ‘ How To Automate Your Business ‘. Berdasarkan apa yang sy belajar, saya boleh share sedikit demi sedikit.. Share banyak2 pun bukan korang nak buat..huhu Pertama sekali sebenarnya u kene ada mentor2 yang dah proven success.. Kejar lah mereka2 itu ke lubang mana2 mereka bertapa. Tak payah malu tak payah segan. Ilmu takan datang bergolek kalau tak di cari.. Sy dapat ni… Read More

Continue Reading

Bagaimana website dapat bantu Bisnes anda?

Ada beberapa faktor yang dapat memberikan impak posiftif kepada perniagaan anda dengan ada website. Website ada beberapa jenis website sperti blog, corporate website, e-commerce website dan lain-lain. Suatu masa dahulu orang berniaga mesti perlu ada kedai. Perlu ada kedai untuk orang nampak. Lagi ramai manusia di sesuatu lokasi lebih bagus jika dapat buka kedai di kawasan itu. Kenapa? kerana tujuan utama permasaran adalah untuk bagi orang nampak. Dahulu jika kita buka kedai di hujung kampung atau di dalam hutan akan kurang sambutan nya berbanding dengan kedai di pekan atau di simpang-simpang jalan. Namun dengan arus teknologi yang kian hebat, ramai perniagaan-pernigaan hebat hanyalah bermula dari rumah sahaja. Ini kerana kedai… Read More

Continue Reading

Antara strategy sales yang belum pernah mengecewakan lagi!

1 strategi sales ini belum pernah kecewakan saya lagi. – Hazli Khalim Macam ini… Buat video. Dalam 3-5 minit. Jangan lebih 5 minit. Jangan pendek 60 saat. Just nice. Short and sweet. Content video: Cerita masalah prospek. Masalah market. Masalah avatar anda. TELL THEM WHAT IS THEIR BIGGEST PAIN. Boleh guna power point style video atau video anda sendiri tengah cakap. Kat hujung video, bagi call to action pergi ke blog untuk prospek selesaikan masalah dengan cepat. Dalam blog post bagi value. Tak. Maksud saya value bukan bagi fakta. Bukan theory. Bukan cerita gebang. Bagi insight! Real testimoni! Real result! Zaman dah berubah. Prospek nak tengok USP anda untuk selesaikan masalah… Read More

Continue Reading

Kenapa prospek tak membeli daripada anda?

Prospek boleh kata dan bagi macam-macam sebab. Tapi betul ke sebab yang dia kata tu? Atau itu cuma alasan je. Jadi anda kena korek apa sebab sebenar tu. Contoh 1: A: Saya nak kena tanya suami dulu. B: Boleh puan. Puan rasa suami puan akan tanya apa-apa soalan ke tentang perkara ni? A: Rasanya ada. B: Apa agaknya soalan yang akan dia tanya? A: Rasanya dia akan tanya pasal harga. B: Oh begitu. Selain daripada harga? A: Itu je kot. B: Puan rasa dia akan cakap apa pasal harga ni? A: Dia akan cakap mahal. B: Saya pun rasa macam tu. Puan pula rasa macam mana dengan harga ni? A:… Read More

Continue Reading

COST PER ENGAGEMENT – CAMNE KIRA ?

” COST PER ENGAGEMENT ” – CAMNE KIRA ? Abam nak kongsikan sikit cara nak baca data FB ADS . ——- RESULTS : 3 ENGAGEMENT REACH : 259 COST : RM0.15 CPE AMOUNT SPENT : RM0.45 ——- Senang jer … Tengok “AMOUNT SPENT” , ni jumlah duit yang dah di gunakan untuk IKLAN tu ‘BERJALAN’ . RM0.45 jumlah yang telah di CAJ . Dari jumlah 45sen ini , hanya 3 “ENGAGEMENT” sahaja iklan tu dapat . Maka , setiap “ENGAGEMENT” tadi KOS adalah RM0.15 . [ RM0.45 / 3 Engagement = RM0.15 per engagement ] ——- Ok ? Senang jer kan … . Kalau dah faham abam nak kongsikan sikit… Read More

Continue Reading

5 KEPENTINGAN WEBSITE UNTUK PEMASARAN BISNES

#1 – UNTUK TAHU LEBIH LANJUT TENTANG ANDA Kalau anda tak ada website,macam mana pelanggan nak tahu maklumat lanjut tentang produk anda, lokasi anda berniaga, bisnes anda berdaftar atau tidak dan sebagainya   #2 – BOLEH SHARE KEPAKARAN ANDA Anda boleh kongsikan kepakaran anda sperti tips, khidmat soal jawab, atau nasihat dengan menggunakan website anda sendiri dan link kan website anda dengan media social yang anda ada   3# – CARA ALTENATIF TARIK PELANGGAN Dengan offline marketing, anda kena carik orang untuk edar bahan promosi dan perlukan kos, Dengan cara altenatif hanya perlukan staff untuk sediakan bahan untuk di upload dan monitor PM pelanggan   #4 – PELUANG BISNES YANG… Read More

Continue Reading

Kenapa Website Kami Kill Market?!

Kenapa Ecommerce Website kami RM450? Ramai yang bertanya soalan kenapa kami jual website harga murah. Ada yang bertanya kerana gembira setelah lama nak kan website yang mampu milik Ada jugak yang bertanya sebab tak suka dengan harga kami yang terlalu murah Ohh pastinya ada kisah di sebalik kisah! Hai semua, pada yang belum kenal saya meh saya kenalkan diri. Saya Ifwat Ibrahim. Saya seorang software engineer. Kerja saya adalah dengar apa problem orang dan buat system untuk atasi masalah mereka. Tukar sistem dari manual process kepada sistem berkomputer. Kebanyakan nya masalah tak mampu handle system manual, jadi saya bertanggungjawab untuk convertkan system manual yang sedia ada kepada system elektonik yang… Read More

Continue Reading