[EPISOD 2] : NEWBIE, FACEBOOK BUKAN SUPER MARKET!

Apa itu BIG Y dan kenapa ianya penting? BIG Y mungkin anda pernah dengar sebelum ni. Tapi apa maksud yang sebenarnya? Ada orang cakap BIG Y adalah niat utama kita kenapa nak buat bisnes. Ramai yang bagi tahu nak buat bisnes ni sebab nak:- >Balas jasa mak ayah. >Nak bagi lebih keseronokan & kelesaan kepada anak bini. >Nak bantu suami sebab kesian tengok kerja sorang2 untuk keluarga. Dan macam2 lagi. Tapi, apa kaitan BIG Y yang anda set tu dengan bisnes anda yang buat? Ok lah, anda cakap nak buat bisnes ni sebab nak balas jasa mak ayah. Dan anda pun buatlah bisnes tudung. Jadi, apa kaitan jual tudung dengan… Read More

Continue Reading

Kosmo 29 Disember 2017

KUALA LUMPUR – Penggunaan laman web yang dilengkapi ciri-ciri pembayaran online mampu mengurangkan kos perniagaan sehingga 20 peratus dan dalam masa yang sama meningkatkan perolehan perniagaan sehingga 80 peratus melalui pengurangan kos operasi. Pengarah Urusan syarikat perunding Teknologi Maklumat (IT), (Anggur Solutions) Muhamad Ifwat Ibrahim berkata, laman web sepatutnya digunakan dalam kalangan perniaga online kini berbanding penggunaan aplikasi whatsapp. “Penggunaan whatsapp dalam skala kecil memang membantu jualan bagaimanapun untuk mencapai satu tahap optimum, penggunaan laman web adalah lebih praktikal dan efisien. Melalui laman web pengguna akan mengisi maklumat sendiri termasuk pembayaran dan alamat penghantaran.” katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini. Beliau yang berpengalaman lebih lima tahun dalam perunding web berkata,… Read More

Continue Reading

Bagaimana hendak “Automate” kan bisnes anda?

Salam satu nubis! Haritu sy ade buat live sebab nak tiru abam Khairi Ariff macam mana nk transfer kepakaran u dekat team supaya bisnes u boleh jadi autopilot mcm Empayar Kerabat skarang.. Tapi video tuu telah di delete ketika minda separa sedar.. Kali ni sy buat secara penulisan ‘ How To Automate Your Business ‘. Berdasarkan apa yang sy belajar, saya boleh share sedikit demi sedikit.. Share banyak2 pun bukan korang nak buat..huhu Pertama sekali sebenarnya u kene ada mentor2 yang dah proven success.. Kejar lah mereka2 itu ke lubang mana2 mereka bertapa. Tak payah malu tak payah segan. Ilmu takan datang bergolek kalau tak di cari.. Sy dapat ni… Read More

Continue Reading

Tips Mudah Dapatkan Keywords untuk SEO dan Iklan

Saya tahu disini ramai peniaga online. Ini salah satu tools yang saya gunakan untuk skodeng keyword dari google. Fbads dan google ada perkaitannya. Katalah anda jual ubat kurus. Bila saya google produk kurus, saya dapat 450 keyword pasal produk kurus. Dan yang paling tinggi adalah makanan diet. So, macam mana nak main? Dalam cw anda, letakkan keyword ini. Sebagai contoh 18 makanan diet yang saya makan untuk dapat badan idaman. Ok, walaupun orang google tak akan jumpa post page anda, Ada kebarangkalian tinggi orang yang sama, akan search jugak di facebook Dan dia akan jumpa. Dan satu lagi, anda boleh try set interest agar selari dengan keyword ini ( diet… Read More

Continue Reading
Facebook Watch

Facebook jadi TV? Youtube?

Facebook saingan baru Youtube dan TV   10 Ogos – Mark Zuckerberg mengumumkan features terbaru iaitu “Facebook Watch”. Apa itu Facebook Watch? Secara ringkasnya Facebook watch adalah suatu tempat untuk menonton video. Interface dan fungsinya juga akan lebih kurang hampir sama seperti youtube yang mana orang spent kan masa untuk tonton video.   Interface “Facebook Watch” ini juga kelihatan seperti ala Youtube portal video paling popular waktu ini.   Apa yang menariknya Facebook Watch ini adalah ia juga berfungsi seperti TV yang mana punyai channel yang sudah terjadual intisari rancangannya seperti ber episod dan seumpamanya   Boleh pilih channel mana untuk dijadikan favorite dan follow episod videonya   Penonton juga… Read More

Continue Reading

Close Sale Produk Mahal (RM1000++)

CLOSE SALE PRODUK RM1000++ Bila difikirkan, produk RM100 pun susah gila nak close, inikan pula produk atas RM1000. So, macam-macam teori menyusul. Ada yang kata kena ubah copywritingla, headline kena menarikla, interest tak tepatla. Semua poin tu mungkin ada betulnya, tapi itu minoriti. Satu cara yang boleh membantu kau nak close sale produk RM1000 ni adalah dengan menjadikan produk RM1000 kau tu produk murah. Seriously, jadikan produk RM1000 kau ni produk murah. Jangan salah faham. Bukan maksudnya kau kena turunkan harga produk RM1000 kau tu. Tapi kau yakinkan kepada emosi prospek kau yang produk kau murah giler sampai dia rasa bodoh tak beli produk RM1000 kau. Persoalan dalam kepala kau… Read More

Continue Reading

Berapa plak bajet yang cun untuk set setiap boosting?

Antara soalan yang kami terima adalah “Berapa plak bajet yg cun utk set setiap boosting ye? and nk kne run berapa lama?” Ini adalah berdasarkan jawapan dan cara yang kami lakukan: Jawapan: Bajet mengikut kehendak anda. Mulakan dengan nilai yang kecil tapi banyakkan perbezaan ads set nya. Contoh untuk satu post buat 4 set iklan. – Lelaki (25-34) – Lelaki (35-44) – Wanita (25-34) – Lelaki (35-44) Setiap satu set biasa kan untuk mulakan dengan bajet yg rendah (RM5-RM10). Biarkan selama seminggu. Pastu tengok mana yang paling bagus resultnya naikkan bajet. Jangan mendadak. Naikkan dalam satu hingga dua kali ganda saja. kemudian beberapa hari baru naikkan lagi. Dan seterusnya. Bagi… Read More

Continue Reading

Adakah Pemasaran Online di Malaysia Mati Sebelum Ia Bermula?

Saya: ‘Hai, bagaimana boleh saya membantu anda mempromosikan jenama anda dalam talian?’ Pelanggan # 1: ‘Saya tidak fikir pasaran Malaysia bersedia untuk pemasaran dalam talian.’ Saya: ‘Bagaimana begitu? Terdapat pergeseran paradigma dalam pola penggunaan media hari ini, dengan sejumlah besar bola mata yang berpindah dari media tradisional ke media dalam talian melalui peranti dengan keupayaan Internet. ‘ Pelanggan # 2:’Saya masih tidak merasakan pasaran Malaysia cukup matang untuk pengiklanan dan pembelian dalam talian …’ Setelah memulakan operasi di Malaysia untuk sementara waktu, kami mendapati syarikat-syarikat di Malaysia masih tidak menerima pemasaran dalam talian, yang mengejutkan. Media digital di Malaysia bersedia untuk pertumbuhan yang meletup dan telah mula menjadi terkenal sebagai… Read More

Continue Reading