[EPISOD 2] : NEWBIE, FACEBOOK BUKAN SUPER MARKET!

Apa itu BIG Y dan kenapa ianya penting? BIG Y mungkin anda pernah dengar sebelum ni. Tapi apa maksud yang sebenarnya? Ada orang cakap BIG Y adalah niat utama kita kenapa nak buat bisnes. Ramai yang bagi tahu nak buat bisnes ni sebab nak:- >Balas jasa mak ayah. >Nak bagi lebih keseronokan & kelesaan kepada anak bini. >Nak bantu suami sebab kesian tengok kerja sorang2 untuk keluarga. Dan macam2 lagi. Tapi, apa kaitan BIG Y yang anda set tu dengan bisnes anda yang buat? Ok lah, anda cakap nak buat bisnes ni sebab nak balas jasa mak ayah. Dan anda pun buatlah bisnes tudung. Jadi, apa kaitan jual tudung dengan… Read More

Continue Reading

Kosmo 29 Disember 2017

KUALA LUMPUR – Penggunaan laman web yang dilengkapi ciri-ciri pembayaran online mampu mengurangkan kos perniagaan sehingga 20 peratus dan dalam masa yang sama meningkatkan perolehan perniagaan sehingga 80 peratus melalui pengurangan kos operasi. Pengarah Urusan syarikat perunding Teknologi Maklumat (IT), (Anggur Solutions) Muhamad Ifwat Ibrahim berkata, laman web sepatutnya digunakan dalam kalangan perniaga online kini berbanding penggunaan aplikasi whatsapp. “Penggunaan whatsapp dalam skala kecil memang membantu jualan bagaimanapun untuk mencapai satu tahap optimum, penggunaan laman web adalah lebih praktikal dan efisien. Melalui laman web pengguna akan mengisi maklumat sendiri termasuk pembayaran dan alamat penghantaran.” katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini. Beliau yang berpengalaman lebih lima tahun dalam perunding web berkata,… Read More

Continue Reading

Bagaimana hendak “Automate” kan bisnes anda?

Salam satu nubis! Haritu sy ade buat live sebab nak tiru abam Khairi Ariff macam mana nk transfer kepakaran u dekat team supaya bisnes u boleh jadi autopilot mcm Empayar Kerabat skarang.. Tapi video tuu telah di delete ketika minda separa sedar.. Kali ni sy buat secara penulisan ‘ How To Automate Your Business ‘. Berdasarkan apa yang sy belajar, saya boleh share sedikit demi sedikit.. Share banyak2 pun bukan korang nak buat..huhu Pertama sekali sebenarnya u kene ada mentor2 yang dah proven success.. Kejar lah mereka2 itu ke lubang mana2 mereka bertapa. Tak payah malu tak payah segan. Ilmu takan datang bergolek kalau tak di cari.. Sy dapat ni… Read More

Continue Reading

Flow Beriklan di Facebook

Tak kiralah kau baru fikir nak berniaga atau dah berniaga tapi rasa nak ubah strategi, bolehlah pertimbangkan flow ini. Pertimbangkan walau apa pun produk jualan kau.   PAGE Setting page kau spt country restriction (Malaysia only), Audience Selection Enabled – mudah nak split time boost post, Age restriction (18 and over – kuasa beli) ii. Isikan dengan content berguna, supaya bila orang kunjungi page ni, dia jumpa sesuatu untuk dia stay/ follow/ like iii. Jangan cemarkan dengan content tak berkaitan untuk kurangkan pencemaran audience masa nak retargeting kelak. Fokus dengan related content sahaja.   AUDIENCE i. Buat like marketing untuk kumpulkan audience targeted yang kau akan kejar dengan iklan kau… Read More

Continue Reading
Facebook Watch

Facebook jadi TV? Youtube?

Facebook saingan baru Youtube dan TV   10 Ogos – Mark Zuckerberg mengumumkan features terbaru iaitu “Facebook Watch”. Apa itu Facebook Watch? Secara ringkasnya Facebook watch adalah suatu tempat untuk menonton video. Interface dan fungsinya juga akan lebih kurang hampir sama seperti youtube yang mana orang spent kan masa untuk tonton video.   Interface “Facebook Watch” ini juga kelihatan seperti ala Youtube portal video paling popular waktu ini.   Apa yang menariknya Facebook Watch ini adalah ia juga berfungsi seperti TV yang mana punyai channel yang sudah terjadual intisari rancangannya seperti ber episod dan seumpamanya   Boleh pilih channel mana untuk dijadikan favorite dan follow episod videonya   Penonton juga… Read More

Continue Reading

Close Sale Produk Mahal (RM1000++)

CLOSE SALE PRODUK RM1000++ Bila difikirkan, produk RM100 pun susah gila nak close, inikan pula produk atas RM1000. So, macam-macam teori menyusul. Ada yang kata kena ubah copywritingla, headline kena menarikla, interest tak tepatla. Semua poin tu mungkin ada betulnya, tapi itu minoriti. Satu cara yang boleh membantu kau nak close sale produk RM1000 ni adalah dengan menjadikan produk RM1000 kau tu produk murah. Seriously, jadikan produk RM1000 kau ni produk murah. Jangan salah faham. Bukan maksudnya kau kena turunkan harga produk RM1000 kau tu. Tapi kau yakinkan kepada emosi prospek kau yang produk kau murah giler sampai dia rasa bodoh tak beli produk RM1000 kau. Persoalan dalam kepala kau… Read More

Continue Reading

Berapa plak bajet yang cun untuk set setiap boosting?

Antara soalan yang kami terima adalah “Berapa plak bajet yg cun utk set setiap boosting ye? and nk kne run berapa lama?” Ini adalah berdasarkan jawapan dan cara yang kami lakukan: Jawapan: Bajet mengikut kehendak anda. Mulakan dengan nilai yang kecil tapi banyakkan perbezaan ads set nya. Contoh untuk satu post buat 4 set iklan. – Lelaki (25-34) – Lelaki (35-44) – Wanita (25-34) – Lelaki (35-44) Setiap satu set biasa kan untuk mulakan dengan bajet yg rendah (RM5-RM10). Biarkan selama seminggu. Pastu tengok mana yang paling bagus resultnya naikkan bajet. Jangan mendadak. Naikkan dalam satu hingga dua kali ganda saja. kemudian beberapa hari baru naikkan lagi. Dan seterusnya. Bagi… Read More

Continue Reading