Kosmo 29 Disember 2017

KUALA LUMPUR – Penggunaan laman web yang dilengkapi ciri-ciri pembayaran online mampu mengurangkan kos perniagaan sehingga 20 peratus dan dalam masa yang sama meningkatkan perolehan perniagaan sehingga 80 peratus melalui pengurangan kos operasi. Pengarah Urusan syarikat perunding Teknologi Maklumat (IT), (Anggur Solutions) Muhamad Ifwat Ibrahim berkata, laman web sepatutnya digunakan dalam kalangan perniaga online kini berbanding penggunaan aplikasi whatsapp. “Penggunaan whatsapp dalam skala kecil memang membantu jualan bagaimanapun untuk mencapai satu tahap optimum, penggunaan laman web adalah lebih praktikal dan efisien. Melalui laman web pengguna akan mengisi maklumat sendiri termasuk pembayaran dan alamat penghantaran.” katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini. Beliau yang berpengalaman lebih lima tahun dalam perunding web berkata,… Read More

Continue Reading

Bagaimana hendak “Automate” kan bisnes anda?

Salam satu nubis! Haritu sy ade buat live sebab nak tiru abam Khairi Ariff macam mana nk transfer kepakaran u dekat team supaya bisnes u boleh jadi autopilot mcm Empayar Kerabat skarang.. Tapi video tuu telah di delete ketika minda separa sedar.. Kali ni sy buat secara penulisan ‘ How To Automate Your Business ‘. Berdasarkan apa yang sy belajar, saya boleh share sedikit demi sedikit.. Share banyak2 pun bukan korang nak buat..huhu Pertama sekali sebenarnya u kene ada mentor2 yang dah proven success.. Kejar lah mereka2 itu ke lubang mana2 mereka bertapa. Tak payah malu tak payah segan. Ilmu takan datang bergolek kalau tak di cari.. Sy dapat ni… Read More

Continue Reading
Facebook Watch

Facebook jadi TV? Youtube?

Facebook saingan baru Youtube dan TV   10 Ogos – Mark Zuckerberg mengumumkan features terbaru iaitu “Facebook Watch”. Apa itu Facebook Watch? Secara ringkasnya Facebook watch adalah suatu tempat untuk menonton video. Interface dan fungsinya juga akan lebih kurang hampir sama seperti youtube yang mana orang spent kan masa untuk tonton video.   Interface “Facebook Watch” ini juga kelihatan seperti ala Youtube portal video paling popular waktu ini.   Apa yang menariknya Facebook Watch ini adalah ia juga berfungsi seperti TV yang mana punyai channel yang sudah terjadual intisari rancangannya seperti ber episod dan seumpamanya   Boleh pilih channel mana untuk dijadikan favorite dan follow episod videonya   Penonton juga… Read More

Continue Reading

Berapa plak bajet yang cun untuk set setiap boosting?

Antara soalan yang kami terima adalah “Berapa plak bajet yg cun utk set setiap boosting ye? and nk kne run berapa lama?” Ini adalah berdasarkan jawapan dan cara yang kami lakukan: Jawapan: Bajet mengikut kehendak anda. Mulakan dengan nilai yang kecil tapi banyakkan perbezaan ads set nya. Contoh untuk satu post buat 4 set iklan. – Lelaki (25-34) – Lelaki (35-44) – Wanita (25-34) – Lelaki (35-44) Setiap satu set biasa kan untuk mulakan dengan bajet yg rendah (RM5-RM10). Biarkan selama seminggu. Pastu tengok mana yang paling bagus resultnya naikkan bajet. Jangan mendadak. Naikkan dalam satu hingga dua kali ganda saja. kemudian beberapa hari baru naikkan lagi. Dan seterusnya. Bagi… Read More

Continue Reading

Customer Avatar?

Ramai SALAH FAHAM yang Customer Avatar ini tujuannya hanya satu – untuk dapatkan lebih banyak pelanggan baru yang menyukai produk kita. . Sebenarnya ia lebih luas daripada itu. . Salah faham ini berpotensi menyebabkan kau RUGI WANG kau, RUGI HAYAT kau, RUGI TENAGA kau. Jadi, mari fahami bersama-sama untuk elakkan kerugian-kerugian ini. . . Q1: Apa itu Customer Avatar? Ada banyak panggilan untuk Customer Avatar ni. Contohnya, Customer Avatar/Personas, Buyer Avatar/ Personas, Marketing Avatar/ Personas, dan sebagainya. Namun, secara ringkasnya ia membawa maksud ‘satu gambaran maya tentang pelanggan kau. . “Pelanggan kau” ini boleh jadi ‘pelanggan yang mudah untuk kau close jualan’, ‘pelanggan yang suka dan cinta produk kau’, ‘pelanggan… Read More

Continue Reading

Guide Buat Iklan Power

Apa sebenarnya yang patut kita tulis pada iklan?Masing masing tertanya tanya macamana nak hasilkan iklan yang power. Dulu saya pun begitu. . Sebenarnya kan Takde ayat ajaib. Takde trick canggih manggih. Takde ayat bombastik dan janji manis tahap potong kaki. . Asas sebenar untuk hasilkan iklan yang power ialah –> kenal segmen pelanggan sasaran dengan detail –> sampaikan mesej dengan tepat dan kene dengan isu –> guna weapon yang sesuai . Kata coach saya “tahu siapa pelanggan sasaran anda” Atau shotpomnye KTM Bukan ketapi tanah melayu tapi.. ‘Key Target Market’ produk/servis yang kita bakal buat. . Bila dah kenal KTM kita luar dalam Baru mudah nak offer apa yang mereka… Read More

Continue Reading

Cerita Ceriti CopyWriting

Ramai yang mengadu pasal copywriting krik-krik. Saya juga lihat ramai yang obses dengan nak game fb. Jangan begitu. Anda lepas fb pun kalau tak convert macam mana? Ada banyak strategi copywriting. Dan yang saya suka adalah storytelling. Storytelling adalah bercerita. Ni satu contoh storytelling. Ada banyak approach. ===== Dalam cerita ada hero, ada musuh, ada cabaran, ada pengajaran atau mesej. Hero disini kita letak namanya IKA. Musuh adalah kulit berjerawat. Cabaran adalah nak interview kerja, asyik tak dapat kerana muka berjerawat. Cuba produk sama je. Mesej adalah bila gunakan product ni, kulit improve. ——- Nah saya bagi Ramai orang tak pandang paras rupa. Betul Ke? —– Tiga minggu lepas kat… Read More

Continue Reading

Apa cerita sekarang?

Perasan tak setiap kali raya bila jumpa sedara mara, lagi-lagi yang sama umur tu mesti akan tanya soalan yang sama… “apa cerita sekarang?”. Atau… “Bisnes macam mana sekarang?”. . . Saya tak tahu anda… tapi saya akan dapat soalan yang sama setiap tahun! Dan jawapan saya pula… Alhamdulillah bisnes ada sales. Berulang kali saya selalu pesan, tujuan utama dalam bisnes adalah untuk dapatkan sales! Saya tak kira apa passion anda, tujuan anda, matlamat bisnes anda atau apa yang anda perjuangkan. Anda tetap perlukan customer untuk bisnes anda terus berjalan. Cuba strategi baru dalam bisnes tak menjanjikan anda sales! Anda tak boleh berharap buat affiliate, dropship, paid traffic, email marketing, shopify… Read More

Continue Reading