Teknik Exclude Warga Asing Dalam Setting FB Ads

TEKNIK EXCLUDE bangla, indon, abang karpet, dan seangkatan dengannya
.

1. Buat video education berkaitan dengan produk dalam BAHASA MELAYU. Contoh anda jual produk whitening. Boleh la buat video education pasal bahan berbahaya ke, tips semulajadi putihkan kulit ke, dan sebagainya yang difikirkan sesuai tapi menarik
.

2. Elakkan buat video yang jenis kelakar. Buat video yang memang geng-geng tu tak kan tonton sampai habis. Sebab tu saya cadangkan buat video education
.

3. Minimum durasi video 2 minit. Maksimum 3 minit. Pastu post kat fanpage
.

4. Kalau tak nak run ads terus, follow langkah no. 5, kalau nak henjut ads terus, follow langkah no. 6
.

5. Video yang dah post kat fanpage tu, share ke personal profile & group-group fb dulu untuk dapatkan organic view. Ikut la nak share ke 10, 100, 1000 group pun. Tujuannya cuma nak dapatkan organic view. Kenapa nak dapatkan organic view? Baca poin no. 7
.

6. Run kempen video ads. Setting based on korang punya customer avatar. Run je dengan bajet minimum sehari. Run selama 3-7 hari. Lebih pun boleh. Just untuk dapatkan viewer je. Takde komen pun henjut je. Bukan nak dapatkan profit daripada kempen ni
.

7. Lepas dah dapat viewer yang banyak. Metrik saya 1k viewer ke atas. Create custom audience untuk video tu je. Jangan campur aduk dengan video lain
.

8. Untuk create custom audience daripada video. Masuk fb ads > klik audience daripada menu > cari button create audience > pilih custom audience > pilih video > pilih page > pilih 75% viewer atau 95% viewer > browse video yang terkandung dalam fanpage > pilih video education yang korang publish tu > isi tempat kosong yang berkaitan > hit butang create audience > tunggu lebih kurang minimum 15 minit > audience yang korang create akan muncul kat menu audience > setel sudah

REMINDER: PILIH 75% ATAU 95% VIEWER JE. SEBAB GENG-GENG TU TAK FAHAM PUN BAHASA DALAM VIDEO. DIORANG TAK BERMINAT PUN NAK TENGOK VIDEO KORANG. JADI JANGAN GUNA VIDEO YANG KELAKAR, VIDEO GADIS MELELEH. OK! DAPAT “100” CUSTOM AUDIENCE JENIS NI PUN DAH CUKUP
.

9. Lepas audience yang korang create dan muncul kat menu audience, create LOOKALIKE audience pulak menggunakan audience yang baru korang bina tu. Jangan lupa pilih location Malaysia masa create lookalike ni. Create 1% of 6 audience yang berlainan. 1 audience size tu nanti korang dapat lebih kurang 200k
.

10. Next.. Run la ads korang menggunakan lookalike audience yang dah dibina tadi. Interest tak yah masukkan pape, biar je kosong. Setting umur, location sudah
.

Biasa aku buat macam ni lah. Abang karpet tak pernah lagi like iklan aku bila dah buat macam ni. Goodluck!

Post by Shaiful Azhan Malik

Credit – LINK

3 thoughts on “Teknik Exclude Warga Asing Dalam Setting FB Ads

  1. Mohd Azeri says:

    Kalau nak elak org dr indonesia pulak mcm mana ye. Mereka faham bahasa kita… Walaupun dah set location is Malaysia, tetap ada juga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *